Bislett stadion er først i Norge med lagring av solenergi i brukte bilbatterier

Bislett stadion ble i 2018 Norges første idrettsanlegg med solceller på taket. Nå har det tradisjonsrike stadionet også fått sitt eget anlegg for energilagring basert på gjenbrukte batterier fra kasserte elektriske biler.

Anlegget er det første i sitt slag i Norge, og er på totalt 109 kWh. – Kultur- og idrettsbygg er opptatt av å følge opp byrådets satsning på miljø, og vi vil være en pådriver for å gjøre idrettsanleggene våre mer miljøvennlige, sier direktør i Kultur- og idrettsbygg, Eli Grimsby, i en melding.

Bislett stadion er først i Norge med lagring av solenergi i brukte bilbatterier. Foto: Frøydis Skattum/Kultur- og idrettsbygg

 

– Energilagringssystemet som er etablert på Bislett stadion, vil gi oss en langt bedre utnyttelse av energiproduksjonen fra solcellepanelene, og styringssystemet vil bidra til å redusere energiforbruket, sier Grimsby.

Energilagringsystemet kommuniserer med solcelleanlegget. Etter installasjon av batterier, vil overproduksjonen av solstrøm starte opp ladesyklusen til batteriene som kan benyttes enten til å justere energitoppene, eller benyttes på de mest belastede tidspunktene som under arrangement hvor det brukes ekstraordinært mye strøm. I tillegg er anlegget på Bislett stadion spesialtilpasset slik at det kan benyttes som reservekraft hvis strømmen går.

 


– Kultur- og idrettsbygg er opptatt av å følge opp byrådets satsning på miljø, og vi vil være en pådriver for å gjøre idrettsanleggene våre mer miljøvennlige, sier direktør i Kultur- og idrettsbygg, Eli Grimsby. Foto: Lars Myhren Holand

 

Med energilagring og et godt styringssystem på plass, vil energiforbruket kunne styres etter når det er behov for å bruke energien på stadion. Batterianlegget og styringssystemet er levert av Eaton, og består av gjenbrukte batterier fra Nissan Leaf.

– Samfunnet vårt elektrifiseres i rekordtempo. Da er det helt essensielt at vi styrer energiforbruket på best mulig måte, og batterier med styring er en viktig del av dette, sier Jon Helsingeng, administrerende direktør for Eaton i Norge.

 – Batteriene sørger for at toppene reduseres med fornybar solenergi. Dette bidrar til å skape et mer robust og stabilt strømnett. Kultur- og idrettsbygg tar derfor et viktig samfunnsansvar ved å installere batterier med strømstyring, sier Jon Helsingeng, administrerende direktør for Eaton i Norge. Foto: Eaton

 

– Batteriene sørger for at toppene reduseres med fornybar solenergi. Dette bidrar til å skape et mer robust og stabilt strømnett. Kultur- og idrettsbygg tar derfor et viktig samfunnsansvar ved å installere batterier med strømstyring, sier Helsingeng.

Solcelleanlegget på Bislett stadion ble etablert sommeren 2018. Det er på 1 100 m2 og dimensjonert for å produsere drøye 150 000 kWh per år. Solcellemodulene er plassert mellom takbjelkene på tribunetakene og er ikke synlige fra gateplan. Inne på stadion er det etablert en skjerm som viser hva solcelleanlegget produserer av strøm.

Prosjektet har fått støtte fra Oslo kommunes klima- og energifond med kr 3,68 millioner. 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB