Skal energieffektivisere Nidarosdomen

Det norske laget fra Multiconsult har vunnet en internasjonal konkurranse for å finne klimavennlige energiløsninger for Nidarosdomen. Prinsippene er overførbare til mange av de andre steinkirkene vi har rundt om i Norge.

Dette melder Multiconsult. Oppvarmingen av Nidarosdomen byr på store utfordringer. Innetemperaturen kan være ganske lav når besøkende rusler rundt i yttertøy, men må være høyere når publikum sitter rolig på stoler og hører på lengre konserter. Samtidig har mye av interiøret og orglene ikke godt av for store fukt- og temperaturvariasjoner. – Forenklet fortalt går vår løsning ut på å senke temperaturen i hele domen, og heller varme opp akkurat der man sitter, forteller rådgiver Anna Frederikke Østby i Multiconsult.

 

 
Vinnergruppen fra Multiconsult består av Ulf Christensen (til venstre), Anna Frederikke Østby og Wolfgang Kampel. Foto: Chin-Yu Lee/Trondheim kommune
 
 
Gjennom et sonestyrt system kan varmluft tilføres gjennom åpninger i gulvet på de områdene der det til enhver tid er behov for det. I dag varmes Nidarosdomen opp med strøm og fjernvarme, men vinnergruppen har også sett på muligheter for å bruke brønnvarme og solceller slik at kirken på sikt kan bli mer selvforsynt med energi.
 
Hjemmeseier i finalen
 
Konkurransen Nidaros Open Innovation Competition var i regi av Trondheim kommune og Climate-KIC, og den omfattet energieffektivisering av Nidarosdomen og energiforsyning til hele området rundt. Etter en innledende runde, ble fire lag plukket ut til finalen. Der vant Multiconsult-gruppen foran lag fra Polen, Serbia og Italia. – Vi la mye arbeid i en grundig analyse av helheten. Nidarosdomen er under oppgradering, det er mange interessenter og energiløsningen skal være klimavennlig. I tillegg kommer kompleksiteten i utformingen av kirken og at den brukes på mange ulike måter, sier rådgiver Wolfgang Kampel i Multiconsult. I konkurranseutlysningen er det lagt vekt på at forslagene skal gi den beste energiløsningen, samtidig som de kulturhistoriske verdiene ivaretas.
 
 
Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 27/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB