Felles frustrasjon over Enova

Redd arbeidsplasser, bidra til klimakutt og hjelp vanlige folk. 24 organisasjoner ber nå politikerne på Stortinget om å sørge for dobbel Enova-støtte til energitiltak i boliger. Dette melder Norsk Varmepumpeforening (Novap).

De 24 organisasjonene representerer 300 000 arbeidstakere og 1,5 millioner husholdninger, og er grundig frustrerte over at Enova ikke prioriterer energieffektivisering i boliger høyere.

– De følger ikke opp stortingsvedtak og bruker ikke midlene de har til disposisjon for energitiltak i husholdningene, sier rådgiver Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP), som har en aktiv rolle i alliansen.

 

 

Forbrukerne må få mer igjen fra Enova

Det viser tall for støtte til energitiltak i husholdninger:
• Per 8. desember hadde Enova bare betalt 145 millioner kroner for 2020, mens
• Fireårsavtalen mellom Enova og myndighetene fastslår at årlig beløp minimum skal være 250 millioner kr.


I 2020 klarer ikke Enova å bruke opp pengene som er satt av til energitiltak i boliger, men likevel fastholder Enova kutt i tiltak og støttebeløp fra 1. juli 2021. Totalt disponerer Enova nærmere 4 milliarder kroner for 2021, hvor det meste av midlene går til store industrielle prosjekter.

Foreslår doble støttebeløp og dobbel totalramme

Sammen med andre organisasjoner var NOVAP tidlig ute med å oppfordre til økt Enova-støtte med en gang koronapandemien satte i gang:
• Først sendte foreningen sammen med 10 andre andre organisasjoner brev til klima- og miljøministeren i mars
• Neste brev gikk til finanskomiteen på Stortinget, med 22 organisasjoner som avsendere i juni
• Nå har totalt 24 organisasjoner gått sammen om et brev til energi- og miljøkomiteen på Stortinget

Organisasjonene som står sammen med NOVAP, omfatter alt fra OBOS, NBBL og fagforeninger til Forbrukerrådet og alle de største miljøorganisasjonene.

– Vi ber komiteen om å foreslå en dobbel totalramme for støtte til energitiltak i husholdninger, sier Baardsen. I tillegg foreslår alliansen å doble dagens støttebeløp. Den nye Enova-avtalen skal gjelde fra 1. januar 2021 til utgangen av 2024, sier Baardsen.

Alliansen har også hatt møte med Enova-sjef Nils Kristian Nakstad i Enova og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

 

 

– Myndighetene har ikke brukt muligheten til å komme nærmere klimamålene Norge har satt seg, sier rådgiver Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening. Foto: Tekniske Nyheter

 

Ingen grønne krisepakker i Norge

Mens en rekke europeiske land har satset nettopp på energieffektivisering og det grønne skiftet i korona-krisepakker, har det ikke skjedd i Norge.

– Derimot har det gått mye til forurensende bransjer som olje- og gass. Myndighetene har ikke brukt muligheten til å komme nærmere klimamålene Norge har satt seg, sier Baardsen.

Alliansen har tidligere jobbet mye opp mot Enova, men Baardsen tror det er mer å hente hos politikerne på Stortinget.

– Medlemmene i energi- og miljøkomiteen forstår at energieffektivisering er viktig for at vi skal nå klimamålene våre, og at den strømmen vi sparer i boligene våre kan brukes til å fase ut fossil energibruk i transportsektoren og industrien, sier Baardsen.

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB