– For tidlig med støttekutt for varmepumper

Støtte til luft-til-vann-varmepumper og avtrekksvarmepumper forsvinner fra 1. april 2020. Kraftig vekst i varmepumpemarkedet er noe av Enovas begrunnelse for å fjerne disse varmepumpene fra sine støtteprogram. Salget økte med 27 % i 2018, og veksten fortsetter i år.

Dette melder Novap. – Nå forventer vi å se resultater i form av økt konkurranse og reduserte priser som kommer forbrukerne til gode. Derfor mener vi at tiden har kommet for å avvikle støtten til disse to varmepumpetypene, sier markedssjef Gunnel Fottland i en pressemelding.

 

– Markedet er ikke så modent som Enova påstår, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.

 

En viktig markedsdriver svekkes

Dette er ikke daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Novap enig i. – Vi mener det hadde vært fornuftig å fortsette støtten. En undersøkelse Prognosesenteret har gjennomført, viser at om lag 60 % av luft-til-vann-varmepumper har gått til å erstatte oljefyring, opplyser han. Dette markedet vil i stor grad forsvinne neste år.
– Da gjenstår et marked for luft-til-vann-varmepumper på samme nivå som i 2015. Så markedet er ikke så modent som Enova påstår, sier Hagemoen. Samtidig synes han det er positivt at Enova fortsatt vil støtte væske-til-vann-varmepumper, vannbåren varme og akkumulatortanker.

– Hva skal Enova bruke pengene på?

Blant tiltakene Enova støtter i husholdninger, har luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper vært de klart mest populære de siste fem årene. Bare i 2018 ble de forbigått av støtte til å fjerne oljefyrer og oljetanker.  – Vi er bekymret for hvordan Enova skal bidra til energieffektivisering i boliger, når de fjerner et av de klart mest populære tiltakene, sier Hagemoen. Enova sier selv at de ønsker å få flere til å gjøre en helhetlig oppgradering av boligen.

– Vi mener det er veldig fornuftig å etterisolere og bytte vinduer, men terskelen for å få støtte til helhetlig oppgradering er veldig høy, mener Hagemoen.

Varmepumpe ti ganger så populært

Det viser også Enovas egne tall for ulike støttetiltak. – Hittil i år har over ti ganger så mange fått støtte til luft-til-vann-varmepumpe som til oppgradering av bygningskroppen, opplyser Hagemoen. 2666 har fått støtte til luft-til-vann-varmepumper, 238 til oppgradering av bygningskroppen, viser tall for 2019 innhentet den 26. september.

– Vi vet at det fortsatt er et stort potensial for energieffektivisering i boligsektoren. Vi mener det er viktigere enn noensinne å realisere dette potensialet – ikke minst for å redusere behovet for kontroversielle vindkraftutbygginger. Da er det synd at Enova fjerner støtte til de mest populære tiltakene i boliger, sier Hagemoen.

Kutter i flere støttesatser

Foruten å fjerne støtten til luft-til-vann-varmepumper og avtrekksvarmepumper, kutter Enova støttebeløpet til flere andre tiltak. Endringene fra 1. april blir som følger:
• Støtte til luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe avvikles
• Maksimal støtte til balansert ventilasjon reduseres med kr 5 000
• Støtten til solceller reduseres med kr 2 500
• Støtten til solfangere reduseres med kr 5 000

Enova har tidligere varslet at støtten til å fase ut oljekjeler og parafinkaminer forsvinner når fyring med fossil olje blir forbudt 1. januar neste år.

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB