Markert nedgang for luft til vann-varmepumper

Det viser Prognosesenterets salgsstatistikk for første kvartal 2021.

– Det har vært en nedadgående trend i salget av luft til vann-varmepumper siden Enova reduserte støtten i juni 2019. Antall solgte luft til vann-varmepumper er nå lavere enn i 2014, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Varmepumpeforeningen i en melding fra Novap. – Hvis vi skal nå målet om 10 TWh energisparing i bygg innen 2030, må heller støtten til disse varmepumpene økes enn å avvikles.

 

Kvartalsvis salg av luft-til-vann-varmepumper. Kilde: Prognosesenteret/Novap

 

Tilbake på 2015-nivå

Salget av væske til vann-varmepumper falt med 2,4 % i første kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Det betyr omtrent samme nivå som i 2015. Også salget av ventilasjonsvarmepumper fortsetter å falle, med 9 % nedgang i første kvartal sammenlignet med samme periode i fjor.

Uheldig for lavutslippssamfunnet

Færre varmepumper for vannbåren varme er dårlig nyheter for omstillingen til lavutslippssamfunnet, mener Hagemoen.  – IEA har nettopp pekt på hvor viktig varmepumper blir for å redde klimaet. Deres konklusjoner betyr i praksis at vi i Norge må ha varmepumpe i to av tre boliger innen 2050. Likevel gir verken Enova-støtte eller byggeregler drahjelp. 

Rekordbra for luft til luft-varme-pumper

I årets tre første måneder ble det solgt over 24 000 luft til luft-varmepumper, det høyeste antallet noensinne for første kvartal.  – Vi har hatt en kald vinter og høye strømpriser, og det vet vi at driver salget opp, sier Hagemoen. Målt mot fjorårets første kvartal var oppgangen på 57 %.

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB