– Mye sterkere interesse for industrielle varmepumper

– Det virker som om kundene har blitt mer opptatt av hva man kan oppnå med industrielle høytemperaturvarmepumper. Vi tror dette markedet kommer til å vokse ganske kraftig.

Dette sier Arne Høeg, partner og prosjektleder i Enerin AS til Norsk Varmepumpeforening (Novap). Enerin AS har kontorer i Florø, Bergen og Asker. 

Arne Høeg. Foto: Dan Uneken

Mer oppmerksomhet om reduksjon av energiforbruk

Toppledelsen i industriselskaper, opplever han som mye mer oppmerksomme på å få ned energiforbruket i egen virksomhet.  – De ser det som en viktig faktor for fremtidig lønnsomhet, men også for å være attraktive i markedet, sier Høeg. Han håper lønnsomhet er en fellesnevner også for leverandører, og mener det skal være mulig å oppnå god lønnsomhet både for kunde og leverandør hvis man tenker riktig hele veien. Da er helhetlig tilnærming viktig. 

– Vi ser alltid på alle varme- og kuldestrømmene under ett – vi starter alltid der sammen med kundene. Da ser vi hvor det passer å bruke våre varmepumper og hvor det passer å bruke andre typer varmepumper, sier Høeg. 

Klima er et viktig stikkord for attraktivitet i markedet, spesielt for næringsmiddelindustri som sjømat. – Både energiforbruk og CO2-utslipp per vare har blitt viktig for kundene, sier Høeg. Ifølge SSB sto industrien for 23 % av Norges klimagassutslipp i 2019, og om lag 24 % av dette kommer fra industriell varme. 

– Varmebehovet i for eksempel næringsmiddelindustrien er så stort, cirka 5 TWh årlig, at det er mulig å vokse mye frem mot 2030, så fremt man klarer å lage gode, lønnsomme løsninger, sier Høeg ifølge Novap. I industrien blir tallene veldig store, og derfor tror Høeg det kan bli utfordrende å få på plass nødvendig vekst i produksjonen av varmepumper til industriell varme. 

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB