– Oljefyringsforbudet kan gi et kjør uten like

I juni 2017 ble det ventede forbudet mot fyring med fossil olje og parafin en realitet. Forbudet viser seg effektivt, og stadig flere velger å erstatte oljefyren med en varmepumpe. En av aktørene som drar fordel av dette, er Energiverket AS som økte omsetningen med over 50 prosent i 2017, fra 24 millioner til over 37 millioner.

Til tross for stor økning kommer daglig leder i Energiverket AS, Richard Granskogli, med et skremmeskudd for både oljefyreiere og varmepumpebransjen. Etter nærmere 20 år i bransjen vet han hva han snakker om.

– De siste årene har man installert mellom 5 000 og 6 000 varmepumper for vannbåren varme i Norge. Naturvernforbundet anslår at det fortsatt finnes opptil 80 000 oljefyrer i Norge, og om brorparten av disse skal konverteres til varmepumpe innen forbudet i 2020, slik tendensen har vært til nå, snakker vi om 35-40 000 installasjoner i året. Det vil bli et kjør uten like, og kan bety problemer både med leveringssikkerhet og for seriøsiteten i bransjen, sier Granskogli.

 

 

Daglig leder i Energiverket AS, Richard Granskogli. Foto: Energiverket

 

– En av risikoene er at det kommer useriøse aktører på banen. Vi opplevde dette da luft/luft-varmepumpene kom for fullt på starten av 2000-tallet. De første årene ble det solgt noen tusen i året, men i 2003 eksploderte markedet. Dette året innførte Enova økonomisk støtte til innkjøp av luft/luft, og det ble solgt 55 000 slike pumper. Etterspørselen var enorm og det var knapphet på kvalifisert montasjekapasitet, og heller ingen krav til kompetanse for å få lov til å installere. Dette resulterte i mange feil og dårlige installasjoner og løsninger for kundene - varmepumper ble solgt over en lav sko. Varmepumper for vannbåren varme er langt mer komplekse enn luft/luft, det blir derfor spennende å se hvordan bransjen utvikler seg de neste årene, sier Granskogli.

Fem tips til hva du bør se etter hos leverandøren du skal velge

Granskogli har noen konkrete ting du bør se etter hos forhandleren for å være mest mulig sikker på at prosjektet er i trygge hender.

1. Spør om 10-20 referanser på akkurat det med å bytte ut oljefyr
2. Sjekk at installatør har sentral godkjenning og at produktet er godkjent 
3. Sjekk regnskapet, det siste du vil er at anlegget streiker og forhandleren er konkurs 
4. Se etter Novap-godkjenning og F-gass-godkjenning
5. Følg magefølelsen din, det er en viktig investering du står ovenfor

Rigger seg mot videre vekst

Energiverket AS er Norges største forhandler av varmepumper for vannbåren varme. Med flere avdelingskontorer rundt Oslofjorden og fem nye prikker på kartet, er Energiverket godt i gang med å bygge en landsdekkende kjede. Vi økte omsetningen med over 50 % i fjor skal fortsette veksten i årene som kommer, men vi skal ikke vokse for enhver pris. Det tar tid å finne de rette folkene, sørge for skikkelig opplæring og å la de nye få tid til å kjenne kulturen og bransjen. Vi skal fortsatt ansette 4-5 nye rørleggere og montører i løpet av de neste månedene.

Bakgrunnen for den ekspansive veksten er det nevnte fyringsforbudet, kombinert med at stadig flere bygger bolig med vannbåren varme.

 

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB