– Nok overskuddsvarme til nesten alle Europas boliger

– Våre studier viser at det i Europa er så mye overskuddsvarme fra industri og kraftverk at hvis man utnyttet alt sammen, så kunne man nesten dekke alle Europas boliger.

Dette sier Brian Vad Mathiesen som er professor i energiplanlegging ved Aalborg Universitet til energy-supply.dk.

– Men først må vi løse den gordiske knuten som handler om generelt å få utnyttet overskuddsvarmen fra datasentrene, mener han og hans kollega Henrik Lund som også er professor i energiplanlegging.

Bakgrunnen for uttalelsen er at Facebook og Fjernvarme Fyn har laget en avtale som sikrer at overskuddsvarmen fra Facebooks kommende datasenter i Odense kan bli sendt ut i fjernvarmesystemet.

Professorene mener at avtalen er et fremskritt, men påpeker at den kun omhandler Facebooks datasenter og at også Apple har planer om å bygge to datasentre i Danmark. Disse har også et stort energiforbruk.

Henrik Lund understreker, ifølge energy-supply.dk, at datasentrene bruker mye energi, og at det er teknisk utfordrende å bruke overskuddsvarmen til å få vannet i fjernvarmerørene opp i passe høy temperatur.

– Jeg kunne ønske at datasentrene ble supplert med et utviklingssamarbeid mellom forskere og industri, sier Henrik Lund.

 

Publisert 23.9. 2017

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB

Admin