Får Norges største veggmonterte solcelleanlegg

Fredag 23. september ble solcelleanlegget på UNILs nye lager på Våler åpnet. Anlegget skal dekke 25 prosent av byggets energibehov.

Ordføreren i Våler i Østfold, Reidar Kaabbel, og Øyvind Andersen fra NorgesGruppen foretok den offisielle åpningen.

– I desember 2015 stod det utvidede importanlegget i Våler ferdig. Nå har vi snart montert 8 000 kvadratmeter med solceller på tak og vegger. Dette er i tråd med NorgesGruppens ambisiøse miljøsatsing, sier Jarle Kjelingtveit, Supply Chain Manager i Unil til norgesgruppen.no.

Solcelleanlegget på Unils lager i Våler. Foto: Norgesgruppen

 

– På taket har vi cirka 6 000 m2, og vi har også 2 000 m2 som skal monteres på vegg, slik at vi får Norges største veggmonterte solcelleanlegg, sa Kjelingtveit under åpningen. – Dette vil kunne gi over en 1 GWh i året i energiproduksjon.

Produksjon og forbruk hånd i hånd

– Solceller er kanskje ikke det mest innovative, men i denne sammenhengen er det det, fordi her som vi har et fryselager, er det med på å produsere strøm på den tiden av året vi bruker mest strøm, sånn at produksjon og forbruk går hånd i hånd, sa Kjelingtveit.

– For oss i Våler er dette et landemerke. I Roma har de Colosseum, i Paris har de Eiffeltårnet og vi i Våler har Unil-bygget, og det er vi kjempestolte av, sa ordfører Reidar Kaabbel.

I tillegg til produksjon av fornybar energi gjennom solceller, har man på Våler hatt fokus på energisparende tiltak i form av byggetekniske løsninger. Kombinasjonen av disse energiløsningene gjør at Enova har valgt å investere 11,4 millioner kroner i prosjektet.

– Unil har valgt flere innovative og energieffektive løsninger som bidrar til at det utvidete anlegget bruker langt mindre energi enn det ellers ville ha gjort, og solcelleanlegget inngår i en helhet. Med dette prosjektet bygger Unil for fremtidens lavutslippssamfunn, sier markedsdirektør i Enova, Audhild Kvam.

– Vår fremtidsvisjon er en grønnere eiendomsbransje. Gjennom vår eiendomsforvaltning skal vi gjøre vårt for et klimanøytralt Norge, for lukkede materialkretsløp gjennom økt gjenbruk og resirkulering, og for bruk av produkter og energi som gir null utslipp av miljøgifter. Dette prosjektet er et strålende eksempel på hvordan man kan tenke innovativt og fremtidsrettet innenfor eiendomsbransjen, sier Anders Berggren, leder for eiendom i Storebrand.

NorgesGruppens satsning skjer i samarbeid med Storebrand Asset Management AS som forvalter eiendommen på vegne av eier Storebrand Eiendomsfond Norge KS, Enova og FUSen AS, som leverer anlegget. Solcelleprosjektet har en total kostnad på 23 millioner kroner.

 

 

 Publisert 7.10.2016

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB