Første solcelleanlegg på dagligvarebutikk i Oslo

Rema 1000 på Bjørndal i Oslo skal produsere cirka 83 000 kWh årlig fra et solcelleanlegg som er montert på taket.

Solcelleanlegget består av 410 paneler à 270 W, som til sammen blir 700 kvm med solceller. Anlegget skal dekke 15 prosent av butikkens energiforbruk, melder Rema 1000.

Kjøpmann på Rema 1000 Bjørndal, Marius Gruer, er svært fornøyd med tiltaket. – Det er spennende å være første dagligvarebutikk i Oslo som får teste solcelleanlegg, og jeg ser frem til å kunne drive mer miljøvennlig, sier Gruer.

 

 Det er montert til sammen 700 kvm med solceller på taket av Rema Bjørndal i Oslo. Foto: Rema

 

– Vi ble valgt fordi bygget her har gode forhold, slik at lyset slipper til. Det skal bli spennende å se hva vi kan spare på energiutgiftene. I tillegg er vi veldig opptatt av å være miljøvennlige. Det er alle de ansatte her svært bevisste på, sier Gruer til Nordstrands Blad.

Støtte på 40 prosent av totale installasjonskostnader

– Dette er et godt eksempel på hvordan næringsliv og myndigheter kan jobbe sammen for miljøet. Vi ser frem til å kunne teste egenproduksjon av fornybar energi, da det vil være en viktig del av vår miljøsatsing i tiden fremover, sier Mette Fossum Beyer, direktør for kommunikasjon og samfunn i Rema 1000.

Oslo kommunes klima- og energifond har støttet anlegget med 40 prosent av totale installasjonskostnader. Gjennom fondet skal det bli enklere å realisere piloter for solcelleanlegg i Oslo, og kommunen bevilget nylig nye to millioner kroner til støtteordningen.

Rema 1000 har fokus på tiltak i butikk som gir effekt for miljøet. Solcelleanlegg føyer seg inn i rekke av tiltak som bedre varmegjenvinning, energibesparende belysning (LED) og et mer miljøvennlig kjølemedium i butikkenes kjøle- og fryseanlegg.

– Vi gjennomfører en rekke reduksjonstiltak i egen virksomhet, og forsøker å påvirke hele vår verdikjede for å redusere de totale utslippene. Vårt mål er å høste nye erfaringer, slik at vi skal kunne installere solcelleanlegg på flere av våre butikker, sier Fossum Beyer.

Ambisiøse mål

– Byrådet har ambisiøse mål for kutt i Oslos klimagassutslipp. Kommunens klima- og energifond gjør det lettere for folk og bedrifter å ta miljøvennlige valg. Jeg håper vi får flere næringsbygg med solceller i Oslo, sier byrådsleder Raymond Johansen.

 

Publisert: 25.8. 2016

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB