Oppnådde 98 prosents solvarmeandel til romoppvarming

I byen Okotoks i Canada varmes 52 boliger opp med solvarme. I sitt sjette driftsår satte de ny  verdensrekord med 98 prosents solvarmeandel i oppvarmingen av leilighetene.

Dette melder the International Energy Agency’s Solar Heating and Cooling Programme (IEA SHC) i forbindelse med utdeling av prisen ”SHC SOLAR AWARD 2013”. Prisen gikk i år til Drake Landing Company i Canada.Solfangere for varmeproduksjon er plassert på garasjetakene bak boligene. De to solfangerne som er plassert på hustakene, produserer varmt tappevann til hver enkelt bolig. Foto: DLSC

Prisen ble delt ut den 24. september på den internasjonale konferansen Solar Heating and Cooling for bygninger og industri i Freiburg, Tyskland.

Drake Landing Company fra Canada består av fire organisasjoner – United Communities, Sterling Homes, ATCO Gass og Okotoks kommune.

Selskapet ble dannet for å bygge og drifte Drake Landing Solar Community, som bruker solfangere og borrehull som varmelager. Det er 52 boliger som blir varmet opp, og i sitt sjette driftsår satte de ny verdensrekord, ifølge IEA SHC, med at 98 prosent av oppvarmingen kommer fra solenergi.

–The Drake Landing Solar Community er en klar nummer én på mange måter, sa Werner Weiss, leder av IEA SHC under prisutdelingen. – Det er det første storskala solenergifjernvarmesystem med sesonglagring i Nord-Amerika, og det er det første i verden designet for å gi over 90 prosent av romoppvarmingen fra solenergi. Etter å ha oppnådd sitt mål har det blitt et fantastisk eksempel.

SHC SOLAR AWARD gis til en person, et firma eller en privat/offentlig institusjon som har vist fremragende lederskap eller prestasjoner innen soloppvarming og kjøling. Med tildelingen roser IEA SHC ikke bare de gode resultatene av prosjektet, men også den banebrytende innsatsen til de involverte partnerne. Uten tidligere erfaring innen design, bygging og drift av storskala solenergisystemer måtte de gjennom en bratt læringskurve som begynte med en studietur til de store sesonglagringsprosjektene i Europa. Deres entusiasme og engasjement har gjort at Drake Landing-prosjektet har oppnådd den suksessen det har, skriver IEA SHC.

2 891 m2 med solfangere

Drake Landing-prosjektet består av 52 boliger og 800 solfangere på 2,45 x 1,18 meter som er montert på takene av garasjene. Solfangerne genererer 1,5 MW energi på en typisk sommerdag.

Det er borehull i bakken som står for den sesongmessige energilagringen. Kortsiktig lagring skjer i tanker i energisentralen som er knutepunktet for varmesirkulasjonen mellom solfangerne, fjernvarmeledningen, boligene og borehullene.

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 30/2013. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB