Solfangere fungerer bedre enn forventet

Du trenger ikke bo i sydligere strøk for å dra god nytte av solvarme. Boligeiere som har solfangere er overrasket over hvor mye energi de får ut av solstrålene.

SINTEF Byggforsk og Solenergiforeningen har på oppdrag fra Husbanken gjort en brukerundersøkelse av syv solfangeranlegg på Østlandet. Konklusjonen er at private solanlegg fungerer godt.

Håkon Borch i Moss er en av få i Norge som har installert solfangeranlegg på huset. Det sparer han 8 000 kroner i året på. Foto: Enova

 

– Anleggene ser ut til å fungere bedre enn planlagt, og produserer mer energi enn eierne trodde på forhånd, sier Åshild Lappegard Hauge i SINTEF Byggforsk, som er en av dem som står bak studien.

Selv om boligeiere kan søke Enova om økonomisk støtte til solfangeranlegg, er det få som benytter seg av muligheten i Norge. Solfangere er mye mer vanlig i Sverige og Danmark. Blant alle boligtiltakene Enova gir støtte til, er solfangere det klart minst populære.

– Utfordringen har blant annet vært at boligeierne må sette sammen anleggene selv. Det har vært få ferdigpakker på markedet, Dermed har eieren selv måttet være spesielt teknisk interessert for å kunne håndtere systemet. Det ser vi også i denne studien. Men vi tror at dette er i ferd med å endre seg. Mange produsenter har nå begynt å selge hele systemer hvor alle komponenter som trengs er inkludert, sier Hauge.

– Vi ser i undersøkelsen at de som velger solfangere, er de som ønsker å spare miljøet og ha en følelse av å være selvforsynte. Felles for dem alle er at de har en spesiell interesse for energiløsninger og solvarme, sier Lappegard Hauge.

De fleste av eierne av solfangeranlegg som forskerne var i kontakt med, har teknisk kompetanse. Den har de hatt bruk for. Mange opplevde nemlig at rørleggerne gjorde større eller mindre feil under installeringen, og selv måtte kontrollere at arbeidet ble riktig utført.

– Det kan se ut til at det trengs et kompetanseløft på dette området blant norske rørleggere, sier Hauge.

Ifølge Enova kan husholdninger som bruker solfangere både til vannbåren varme og varmtvann spare nærmere 8 000 kroner årlig i strømutgifter.

– Om man bare velger å installere solfanger til varmtvann, kan man likevel spare mellom to og tre tusenlapper årlig, forteller markedssjef for bolig i Enova, Anna Barnwell.

Prisen på installasjon av et komplett solfangeranlegg for tappevann ligger på rundt 30 000 kroner og oppover. Om man ikke har et vannbårent system i huset, kommer slike kostnader i tillegg.

Enova gir støtte på 20 prosent av dokumenterte investeringskostnader, opp til 10 000 kroner. Enova gir også støtte til omlegging fra elektrisitet eller oljefyr til fornybar vannbåren varme.

 

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB