Svalbard lufthavn monterer solceller

I forrige uke startet installasjonen av solcellepaneler på flyplasstaket på Svalbard lufthavn.

– Vi skal installere solcellepaneler på sørvendt vegg, og på taket i øst-vest retning, sier prosjektleder Dag Halvorsen fra Power Controls AS til Svalbardposten.

Svalbard lufthavn. Foto: Avinor

 

– Det er til sammen 56 paneler a cirka 1,3 m2, det vil si totalt cirka 73 m2. Effekten er teoretisk 330 W per panel, som vil si 18,4 kW til sammen, sier Morten Ulsnes Lufthavnsjef på Svalbard Lufthavn AS til Tekniske Nyheter.

Driftssjef for Avinor på Svalbard, Carl Einar Ianssen forteller til avisen at panelene som installeres i disse dager er et pilotprosjekt. – Vi ønsker å se effekten av solcellene. Strømmen går rett inn på vårt eget nett, og det som produseres her trekker vi fra på forbruket vårt av kullprodusert strøm fra Energiverket, sier han.

Vi har ei målsetting i Avinor om å påvirke miljøet mindre, spesielt her hvor strømmen kommer fra kullforbrenning. Vi har også andre miljøtiltak som vi jobber med fortløpende, sier Ianssen og viser blant annet til et omfattende og pågående arbeid med å skifte alt av lys på flyplassen ut med led-teknologi.

 

Publisert: 29.8.2016

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB